Idag har jeg været på KU Life med Havana. Hun blev her jo fordi hun fik konstateret en mislyd på hjertet ved sundhedstjek 7 uger gammel. Vi besluttede dengang, at hun fik en chance og når hun nærmede sig de 6 mdr. hvis hun stadig var OK, så ville vi få hende nærmere udredt. Og det skete så idag på Universitetshospitalets Dyrehospital. De har en fænomenal cardiologisk afdeling, med de sødeste mennesker, så vi var i gode hænder idag.

MEN desværre viste det sig at Havana har en ret kompliceret fejl med hjertet, og desværre mere end en ting galt.

Jeg skriver lige resumeet ind her fra de søde dyrlæger:

Havana har været til undersøgelse på Universitetshospitalet For Familiedyr på grund af en mislyd i hjertet.

Vi har idag foretaget et EKG (undersøgelse af hjertets elektriske ledningsnetværk) og ultralydsscanning af hjertet. EKG viste at hun har en normal hjerterytme, men at hendes komplekser er negative (tegn på højresidig forstørrelse).
Ultralydsscanningen viste at Havana har en medfødt hjertesygdom kaldet Fallot Triade: Havanas blodåre ud til lungerne er forsnævret og hendes hovedpulsåre overrider både venstre og højre hjertekammer. Hovedpulsåren modtager herved blod fra hhv. højre og venstre hjertekammer. Normalt pumpes kun blod ud i hovedpulsåren fra venstre hjertekammer. Idet Havanas højre side af hjertet pumper blod ud til det systemiske kredsløb, samt mod et højere tryk ud til lungerne pga forsnævringen, er denne vokset.
Shetland Sheepdogs er ikke beskrevet som en prædisponeret race for denne sygdom.

Kom godt hjem med søde Havana
Med venlig hilsen
Dyrlæge Maiken Bech og Jørgen Koch

Prognosen er dårlig, højre hjertehalvdel er allerede forstørret og hun er her på lånt tid. Jeg fik nogle råd om at tælle hendes respiration i hvile, og nogle tal som hun helst ikke skal over, for så betyder det hun er belastet ud i organerne pga iltmangel.
Men søde søde dyrlæger, som blev rigtig kede af at de skulle overbringe den diagnose til mig, og Havana fik charmet sig godt og grundigt ind på dem smiley

Vi er kede af det, men desværre kan vi ikke altid råde over moder natur. Heldigvis er det ikke noget arveligt, som vi skal indtænke i fremtidige avlsplaner.